
Som en del af det dansk-tyske Interreg-projekt VaBene mødtes 25 deltagere den 22. mars 2025 på Multimar Wattforum i Tönning til første modul i uddannelseskurset for bæredygtighedsguider i Vadehavet. Kurset henvender sig til personer, der allerede arbejder med naturformidling – f.eks. som vadehavsguider, herbologer eller kystformidlere – og som ønsker at supplere deres viden med indhold relateret til bæredygtig udvikling.
Et af dagens programpunkter var sessionen "Bæredygtig økonomi ved Vadehavet – Fremtidsscenarier i den dansk-tyske grænseregion", som blev gennemført af Anja Kujawski,
projektleder i Interregprojektet GrønBusiness ved Erhvervsfremme Nordfrisland (WFG NF).
I det knap to timer lange oplæg belyste Anja Kujawski status quo for bæredygtig erhvervsudvikling langs den tyske og danske vestkyst – med særligt fokus på små og mellemstore virksomheder
(SMV'er) og deres rolle i den grønne omstilling. Centrale begreber som ESG, cirkulær økonomi og verdensmålene (SDG’er) blev introduceret og sat ind i en regional kontekst.
I workshopdelen udviklede deltagerne i grupper små fremtidsscenarier i form af “avisoverskrifter fra år 2030” – en øvelse, der koblede oplæggets indhold med aktiv refleksion og idéudveksling.
"Bæredygtighed lykkes ikke i ensomhed. Det giver mening ikke kun at samarbejde på tværs af landegrænser – men også på tværs af projekter. Når vi lærer af hinanden, skaber synergier og
udvikler regionen sammen, behøver vi ikke starte fra nul hver gang. Hvis man vil handle bæredygtigt, har man brug for allierede."
– Anja Kujawski, projektleder i GrønBusiness
GrønBusiness takker for invitationen til at bidrage til VaBene-uddannelseskurset. Samarbejdet har vist, hvor værdifuldt det kan være at udveksle viden og perspektiver mellem Interreg-projekter.
Vi ser frem til den videre dialog.